Multimedia
PROGRESDEC

 
 
 

Υποπρόγραμμα: Progresdec
Ακρωνύμιο: COLORE-Ύπαιθρος και διαμόρφωση εξωτερικών χώρων: Ευκαιρίες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Εταίροι:

  • Επαρχία του Rieti (Ιταλία) – lead partner
  • Κοινότητα Alto Jarama Atazar (Ισπανία)
  • ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.(Δυτική Μακεδονία)
  • Επαρχία di Ragusa (Ιταλία)
  • Κοινότητα di Novi Ligure (Ιταλία)

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης: 1/10/2006 – 31/12/2007
Προϋπολογισμός: 40.000€

Στόχο του προγράμματος αποτελεί η αποκατάσταση και περαιτέρω αξιοποίηση των 207 χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) της Δυτικής Μακεδονίας των οποίων η λειτουργία σταμάτησε με την έναρξη του περιφερειακού ΟΣΔΑ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων).
 
ΧΑΔΑ & Φυσικό περιβάλλον
 
 

 

Συγκεκριμένα, το υποπρόγραμμα COLORE περιλαμβάνει τις ακόλουθες φάσεις:

1. Διαδικασία αποκατάστασης: Διαχείριση εδαφών σε περιφερειακό επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό περιοχών που πρέπει να αποκατασταθoύν (207 χωματερές), ο συντονισμός και η διαχείριση των έργων της αποκατάστασης, καθώς και η παρακολούθηση της χρηματοδότησης τους, είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία που πρόκειται να συστηματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος COLORE μέσω δυναμικής βάσης δεδομένων γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (ArcGIS).
 
 
2. Η διαδικασία αξιολόγησης επικινδυνότητας: Οι 207 χωματερές θα υποβληθούν σε διαλογή αξιολόγησης επικινδυνότητας μέσω στοιχείων που θα συμπεριληφθούν στη βάση δεδομένων όπως: όγκος και είδος απορριμμάτων, διάρκεια λειτουργίας της χωματερής, αποστάσεις από υδροφόρο ορίζοντα, κατοικημένες περιοχές, κτλ. Συγκριτική ανάλυση μεταξύ των αποτελεσμάτων θα διεξαχθεί για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και άμεσων αναγκών στην αποκατάσταση των χωματερών ως προς την επικινδυνότητα τους προς το περιβάλλον.
 
 
 
3. Από την αποκατάσταση στην αξιοποίηση: Οι περισσότερες από τις περιοχές που αποκαθίστανται θα ενσωματωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, συμβάλλοντας στην άμεση βελτίωση του τοπίου και στην εξάλειψη περιβαλλοντικής απειλής. Μέσω του προγράμματος, στη διαδικασία αξιολόγησης της επικινδυνότητας των χωματερών θα προστεθούν περισσότεροι χωροτακτικοί παράγοντες και αναπτυξιακοί δείκτες αξιολόγησης, σχετικοί με το κοινωνικό και εδαφικό πλαίσιο, όπως: εγγύτητα στις περιοχές NATURA, εγγύτητα σε παραδοσιακούς οικισμούς, προσβασιμότητα, κτλ, ώστε να προσδιορισθούν δυνατότητες αξιοποίησης για συγκεκριμένους χώρους πρώην χωματερών. Μέσω αξιολόγησης της κάθε περίπτωσης θα επισημανθούν πιθανές επιθυμητές ευκαιρίες για αξιοποίηση όπως χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τουρισμός και ψυχαγωγία, κλπ.