Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εν όψει της Ημέρας Περιβάλλοντος

Το 1972 θεσπίστηκε από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και προστέθηκε στο παγκόσμιο εορτολόγιο, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία  εορτάζεται από τότε στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο. Ο εορτασμός αυτής της ημέρας καθιερώθηκε ως μία υπενθύμιση των αρνητικών επιπτώσεων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον και με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλου του κόσμου για την προστασία του.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ συμβάλλοντας ουσιαστικά στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος, διοργάνωσε 2 ενημερωτικές εκδηλώσεις/δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και τελικώς την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, προτρέποντας τους σε συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον και αλλαγή καθημερινών συνηθειών στη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Ενημερωτική εκδήλωση στην Καστοριά

Το Σάββατο 5 Ιουνίου και ώρα 10:30-13:00 στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των δημοτών για τη χωριστή συλλογή και τη σωστή χρήση των 5 κάδων ανακύκλωσης (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και βιοαπόβλητα) με επίδειξη των κάδων και διαμοιρασμό ενημερωτικού φυλλαδίου με αναλυτικές οδηγίες. Επίσης, έγινε παρουσίαση του Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) Καστοριάς, που λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβριο στην περιοχή του Σταθμού Μεταφόρτωσης της ΔΙΑΔΥΜΑ (περιοχή ΒΙΟΠΑ), όπου ο κάθε πολίτης μπορεί είτε να παραδίδει αντικείμενα που δεν τα χρειάζεται και είναι σε καλή κατάσταση (πχ βιβλία, παιχνίδια, οικιακά σκεύη, ηλεκτρικές μικροσυσκευές, διακοσμητικά έπιπλα κλπ.), είτε να αποκτά υλικά χωρίς κόστος. Αρκετά ενθαρρυντική ήταν η συμμετοχή των πολιτών και μάλιστα κάποιοι έφεραν υλικά προς επαναχρησιμοποίηση από το σπίτι τους. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα κουίζ γνώσεων (για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση) και να κερδίζουν χρηστικά αναμνηστικά δώρα από τη ΔΙΑΔΥΜΑ.

https://diadyma.gr/wp-content/uploads/2021/06/Εκδήλωση-στην-Καστοριά-7.jpg

Παρουσίαση της δράσης απομάκρυνση των ελαστικών από το Ρέμα του «Αϊ Λια»

Τον προηγούμενο χρόνο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ ξεκίνησαν μία κοινή προσπάθεια για την συλλογή και διαχείριση των ελαστικών προκειμένου να καθαριστεί ο χώρος. Για την προσπάθεια αυτή συνεργάστηκαν υπηρεσίες τόσο από την Περιφέρεια (Δασαρχείο) όσο και από τον Δήμο (Υπηρεσία Καθαριότητας) ενώ το σύνολο των αναγκαίων εργασιών συλλογής και διαχείρισης ανέλαβε η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ. Τα συλλεγέντα ελαστικά μεταφέρθηκαν στις Κεντρικές Εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ όπου μετά από τον τεμαχισμό τους στον τεμαχιστή ογκωδών αποβλήτων διατέθηκαν στον ΧΥΤΑ.

Έκταση περιοχής παρέμβασης: 45 στρέμματα

Αριθμός συλλεγέντων ελαστικών: 680 τεμάχια

Βάρος συλλεγέντων ελαστικών: 21 τόνοι

Η δράση δημοσιοποιήθηκε συμβολικά την Ημέρα Περιβάλλοντος ως μία υπενθύμιση προστασίας του. Δόθηκε συνέντευξη τύπου παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεωργίου Κασαπίδη, του Δημάρχου Κοζάνης κ. Λάζαρου Μαλούτα και του Γενικού Διευθυντή της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ κ. Δημοσθένη Μαυρίδη.

Στις εκδηλώσει είχαν ληφθεί και τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19.

 

Comments are closed.