Η ΔΙΑΔΥΜΑ συμμετείχε στις δράσεις της σκυταλοδρομίας για το κλίμα

Our Running Out of Time, η μαζικότερη σκυταλοδρομία για το κλίμα που έχει επιχειρηθεί ποτέ, από τη Γλασκόβη της Σκωτίας έως το Sharm el-Sheikh, της Αιγύπτου ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβούλια της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Στόχος είναι να παραδοθεί η σκυτάλη και το μήνυμα για την αναγκαιότητα καθολικής, ποιοτικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλους στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27, που θα πραγματοποιηθεί εκεί μεταξύ 6- 18 Νοεμβρίου 2022. Στην Ελλάδα έφτασε στις 24 Οκτωβρίου μέσω της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα περνώντας από την περιοχή των Πρεσπών και θα καταλήξει στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου από όπου και θα μετακινηθεί προς την Κύπρο (ΔΤ 20.10.2022 – Η σκυτάλη της Running Out of Time φτάνει στην Ελλάδα (eepf.gr).

 

Η ΔΙΑΔΥΜΑ συμμετείχε στις δράσεις που διοργανώθηκαν εν όψει της σκυταλοδρομίας, στην αυλή του Δημοτικού σχολείου της Ακρινής (η σκυτάλη θα περάσει κοντά στην Ακρινή το σημερινό βράδυ 24/10). Στις δράσεις παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι από τον Δήμο Κοζάνης και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE).

Οι εκπρόσωποι από τη ΔΙΑΔΥΜΑ τον Δήμο και το Clube μίλησαν στα παιδιά για την κλιματική κρίση, τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, πως μπορούμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και σε τι μας ωφελεί η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και οι άλλες καλές πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων. Επίσης, αναφέρθηκαν στη σκυτάλη που θα μεταφέρει το περιβαλλοντικό μήνυμα από τη νέα γενιά στους παγκόσμιους ηγέτες στη Συνοδό των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, COP27. Το γεγονός ότι αυτή η σκυτάλη θα μεταφερθεί αδιάκοπα, χέρι με χέρι από χιλιάδες δρομείς, ποδηλάτες και ιστιοπλόους, σε μια μοναδική διαδρομή 7.767 χλμ. που θα διασχίσει 18 χώρες, έκανε την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερη.

Η εμβληματική σκυτάλη έχει σχεδιασθεί από τη βραβευμένη εταιρία 4c Design, με έδρα τη Γλασκόβη, της οποίας οι περγαμηνές περιλαμβάνουν τη Σκυτάλη της Βασίλισσας για τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας στη Γλασκόβη το 2014. Αποτελείται από 18 μέρη, ένα για κάθε χώρα της διαδρομής, κάθε ένα φαινομενικά εύθραυστο αλλά στο σύνολό τους ισχυρά καθώς αλλάζει χέρια η σκυτάλη. Η σπειροειδής μορφή της σκυτάλης αντιπροσωπεύει τα τέσσερα βασικά επίπεδα κλιματικής δράσης στα οποία μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα – διεθνές, εθνικό, τοπικό και ατομικό.

Αν θέλεις να ακολουθήσεις τη διαδρομή της σκυτάλης και να πάρεις μέρος μπες εδώ: ΔΤ 20.10.2022 – Η σκυτάλη της Running Out of Time φτάνει στην Ελλάδα (eepf.gr)

Share

Comments are closed.