Οι εργασίες της Εσπερίδας Ενημέρωσης και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Οικοδόμησης Δυναμικού του έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 (LIFE Programme) «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» Circular Greece, συνεχίζονται με τη σκυτάλη να παίρνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με δράση που διεξήχθη 9-11 Απριλίου 2025, στη Λάρισα.
Η ΔΙΑΔΥΜΑ παρουσίασε τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Δυτικής Μακεδονίας, ως καλή πρακτική επαναχρησιμοποίησης που εφαρμόζει στη Δυτική Μακεδονία, με ομιλήτρια την Περιβαλλοντολόγο κα Καραπάτσιου Ευγενία. Το κοινό ενθουσιάστηκε με την πρακτική αυτή και ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Δείτε εδώ τι είναι και πως λειτουργούν: https://reuse.diadyma.gr/
Η δράση συνδιοργανώθηκε από τo Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, τον Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας Α.Ε. και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με σκοπό την παρουσίαση του έργου, την ανάδειξη επιτυχημένων πρακτικών κυκλικής οικονομίας που δύναται να εφαρμοστούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και την εν γένει καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που άπτονται αυτής. Αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κυκλική οικονομία όπως για την μείωση σπατάλης τροφίμων, για τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα, για τα πλαστικά, την βιοοικονομία. Επίσης παρουσιάστηκαν νέα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης καθώς και το πληρώνω όσο πετάω. Τα εργαστήρια έγιναν με στόχο την κατάρτιση όλων των ενδιαφερομένων μερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν λύσεις διαχείρισης αποβλήτων, όπως είναι οι δήμοι, οι βιομηχανίες, οι ΜΜΕ, οι ενώσεις αγροτών, τα επαγγελματικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, τοπικές τουριστικές ενώσεις, ΜΚΟ κ.λπ..
Συγκεκριμένα, στις 9 Απριλίου, 11:00-15:00, διεξάχθηκε η Ημερίδα Ενημέρωσης, η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με σκοπό την παρουσίαση του Έργου LIFE-IP CEI-Greece, την ανάδειξη επιτυχημένων πρακτικών κυκλικής οικονομίας που δύναται να εφαρμοστούν στη Θεσσαλία και την εν γένει καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που άπτονται αυτής.
Ακολούθησε το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Οικοδόμησης Δυναμικού, στις 9 Απριλίου, 15:00-20:00, στις 10 και 11 Απριλίου, 09:30-15:00. Συγκεκριμένα, οι θεματικές που παρουσιάστηκαν στο εργαστήριο ήταν οι εξής:
- Πρώτη ημέρα: «ΟΤΑ & Κυκλική Οικονομία»,
- Δεύτερη ημέρα: «Κυκλική Οικονομία στον τομέα της αγροδιατροφής στη Θεσσαλία»,
- Τρίτη ημέρα: «Κυκλική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα».
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με προσκεκλημένους ομιλητές εκπροσώπους φορέων, παρουσιάστηκαν θέματα που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, υλοποιήθηκαν βιωματικές ασκήσεις και παρουσιάστηκαν παραδείγματα από τους εταίρους του Έργου. Τα εργαστήρια στοχεύουν στην κατάρτιση όλων των ενδιαφερομένων μερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν κυκλικές λύσεις διαχείρισης αποβλήτων, όπως είναι οι δήμοι, οι βιομηχανίες, οι ΜμΕ, οι ενώσεις αγροτών, τα επαγγελματικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, τοπικές τουριστικές ενώσεις, ΜΚΟ κ.λπ..
Περισσότερες πληροφορίες για το LIFE-IP CEI-Greece είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας www.circulargreece.gr
Το Έργο συντονίζεται από το ΥΠΕΝ και υλοποιείται σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων του Πράσινου Ταμείου και της ΟΕΑ. Απώτερος στόχος του LIFE-IP CEI-Greece είναι η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.