Δράση: Καθαρισμός περιοχής κατάντη παλιού ΣΜΑ Κοζάνης (βίντεο)

Η περιοχή κάτω από το λόφο του Προφήτη Ηλία στην Κοζάνη, γνωστή ως «ψηλός Αϊ Λιας» καλύπτεται από ένα πευκόδασος το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται από τους πολίτες ως χώρος αναψυχής και άθλησης.

Επειδή όμως πριν από 30 και πλέον χρόνια ανάντι αυτής της περιοχής λειτουργούσε μία χωματερή, υπήρχαν διασκορπισμένα διάφορά απορρίμματα καθώς και ελαστικά οχημάτων.

Σε προηγούμενες προσπάθειες είχαν αφαιρεθεί αρκετά από αυτά, τα οποία ήταν μικρά σε όγκο και ελαφριά. Παρόλα αυτά όμως παρέμειναν στην περιοχή πάρα πολλά ελαστικά και άλλα ογκώδη αντικείμενα.

Τον προηγούμενο χρόνο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ ξεκίνησαν μία κοινή προσπάθεια για την συλλογή και διαχείριση των ελαστικών προκειμένου να καθαριστεί ο χώρος.

Για την προσπάθεια αυτή συνεργάστηκαν υπηρεσίες τόσο από την Περιφέρεια (Δασαρχείο) όσο και από τον Δήμο (Υπηρεσία Καθαριότητας) ενώ το σύνολο των αναγκαίων εργασιών συλλογής και διαχείρισης ανέλαβε η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ.

Η Δράση χρηματοδοτήθηκε από τον Τοπικό Πόρο με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας και του Δήμου Κοζάνης με συνολικά 30.000 ευρώ (15.000 ευρώ ο κάθε φορέας).

Η έκταση που έγινε η παρέμβαση είναι περίπου 45 στρέμματα.

Συλλέχθηκαν 680 τεμάχια ελαστικών συνολικού βάρους 21 τόνων.

Τα ελαστικά προερχόταν κυρίως από φορτηγά, τρακτέρ και χωματουργικά μηχανήματα.

Οι εργασίες συλλογής διήρκησαν περίπου στου 6 μήνες Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2020 και Απρίλιος- Μάιος του 2021 και αυτό γιατί αρκετά από τα ελαστικά καλυπτόταν από βλάστηση και δεν ήταν εύκολα ορατά.

Λόγο του δύσβατου του εδάφους και της μειωμένης πρόσβασης σε οχήματα, η αρχική συλλογή και συγκέντρωση έγινε κυρίως χειρωνακτικά από 6 άτομα ενώ χρησιμοποιήθηκε και ένα τρακτέρ για την αποκόλληση και έλξη των ελαστικών.

Στην συνέχεια για την φόρτωση και μεταφορά των συγκεντρωμένων ελαστικών  χρησιμοποιήθηκαν ένα τριαξονικό όχημα μεταφοράς containers με σύστημα ανύψωσης hook-lift και ένα γερανοφόρο όχημα.

Τα συλλεγέντα ελαστικά μεταφέρθηκαν στις Κεντρικές Εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ όπου μετά από τον τεμαχισμό τους στον τεμαχιστή ογκωδών αποβλήτων διατέθηκαν στον ΧΥΤΑ. Η διαδικασία τεμαχισμού διήρκησε περίπου 10 ημέρες καθώς σε αρκετές περιπτώσεις (πολύ μεγάλα ελαστικά) απαιτήθηκε ο προτεμαχισμός τους, χειρωνακτικά, με την χρήση αλυσοπρίονων.

Συνοπτικά μπορούμε να παραθέσουμε τα παρακάτω στοιχεία:

Έκταση περιοχής παρέμβασης45 στρέμματα
Αριθμός συλλεγέντων ελαστικών680 τεμάχια
Βάρος συλλεγέντων ελαστιθκών21 τόνοι
Χρονική Διάρκεια δράσης6 μήνες
Απασχολούμενο προσωπικό6 άτομα

1 χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος

1 οδηγός

1 χειριστής τεμαχιστή ογκωδών

1 χειριστής φορτωτή

Οχήματα – Μηχανήματα1 τριαξονικός γάντζος για containers

1 χωματουργικό φορτηγό

1γερονοφόρο όχημα

1 τρακτέρ

2 οχήματα μεταφοράς προσωπικού

1 τεμαχιστής ογκωδών αποβλήτων

1 φορτωτής

Η δράση δημοσιοποιήθηκε συμβολικά την Ημέρα Περιβάλλοντος ως μία υπενθύμιση προστασίας του. Δόθηκε συνέντευξη τύπου παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεωργίου Κασαπίδη, του Δημάρχου Κοζάνης κ. Λάζαρου Μαλούτα και του Γενικού Διευθυντή της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ κ. Δημοσθένη Μαυρίδη.

Comments are closed.