GREEN Hydrogen mObility for the tRansition to climate Neutrality

GREEN Hydrogen mObility for the tRansition to climate Neutrality

GREENH2ORN

Πρόγραμμα:

LIFE23- Proposal ID: 101158215

Ακρωνύμιο:

GREENH2ORN

Εταίροι:

1.Δήμος Κοζάνης (Ελλάδα) (Συντονιστής)

2.ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. (Ελλάδα)

3.EUROPEAN DYNAMICS LUXEMBOURG SA (Λουξεμβούργο)

4.Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Ελλάδα)

5.Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε) (Ελλάδα)

6.Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος (Ελλάδα)

7.ACEA ENGINEERING LABORATORIES RESEARCH INNOVATI (Ιταλία)

8.ΤΙΡΙΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε (Ελλάδα)

Χρονοδιάγραμμα:

Έναρξη: 01/09/2024

Λήξη: 01/08/2029

Περιγραφή:

To project θα υλοποιήσει τον πρώτο σε λειτουργία Πράσινο Σταθμό Ανεφοδιασμού Υδρογόνου (HRS) στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Κοζάνης, μια πόλη-φάρο που επιλέχθηκε ως μία από τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις.

Το GREENH2ORN εστιάζει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης και στη χρήση του ως καύσιμο για δημοτικούς στόλους. (Επιπλέον, το έργο στοχεύει στην προώθηση νέων πηγών υδρογόνου με κυκλική προσέγγιση μέσω 2 μελετών που θα πραγματοποιηθούν). Επίσης, θα αναπτυχθεί μια πλατφόρμα πληροφορικής για τη συγκέντρωση δεδομένων για τα ενδιαφερόμενα μέρη και την υποστήριξη  του έργου σε άλλες πόλεις, καθώς και πολλά πακέτα δεξιοτήτων κατάρτισης για να βοηθήσουν τους εργαζομένους στις παρακμάζουσες βιομηχανίες να μετακινηθούν σε πιο πράσινες θέσεις εργασίας. Τέλος,  θα πραγματοποιηθεί κοινωνικοοικονομική αξιολόγηση  για τη διεξαγωγή νέας πράσινης  προσέγγισης στη Δυτική Μακεδονία, και  χάραξη πολιτικής με σαφείς συστάσεις για την αποτελεσματική χρήση του πράσινου υδρογόνου. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το έργο σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, την μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, τη μείωση των ισοδύναμων εκπομπών άνθρακα στην Κοζάνη, τα οφέλη από τη χρήση ενός κεντρικού συστήματος πράσινου υδρογόνου για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις αστικές μεταφορές σε 3 ακόμη πόλεις/νομούς της Ελλάδας.

Ο ρόλος της ΔΙΑΔΥΜΑ:

Η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εναλλακτικού συστήματος παραγωγής υδρογόνου ως εναλλακτικού καυσίμου στα αποκαταστημένα ορυχεία λιγνίτη, εντός των κεντρικών εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων, όπου προβλέπεται να λειτουργήσει ένα πάρκο κυκλικής οικονομίας υπό την αιγίδα της ΔΙΑΔΥΜΑ μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια. Συγκεκριμένα, η ΔΙΑΔΥΜΑ πρόκειται να εκπονήσει μια μελέτη σκοπιμότητας. Η μελέτη του έργου αξιολογεί την τεχνικοοικονομική βιωσιμότητα της συλλογής και μεταφοράς της παραγόμενης λυματολάσπης από κάθε μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στις περιφερειακές μονάδες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της επεξεργασίας τους σε μια κεντρική μονάδα στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ. Σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας, η επεξεργασία της λυματολάσπης θα βασίζεται στην  αναερόβια χώνευση και το βιοαέριο που θα προκύψει θα μετατραπεί σε εναλλακτικό καύσιμο (υδρογόνο) που θα χρησιμοποιηθεί ως σταθμός ανεφοδιασμού  για την τροφοδότηση των φορτηγών συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων μηδενικών εκπομπών του περιφερειακού στόλου.

Ιστότοπος:

Προϋπολογισμός:

5.340.168,84€

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Comments are closed.