Turning food waste into sustainable soil improvers for better soil health and improved food systems

Turning food waste into sustainable soil improvers for better soil health and improved food systems

Waste4Soil

Πρόγραμμα:

HORIZON EU

Ακρωνύμιο:

Waste4Soil

Εταίροι:

  1. CERTH (Coord.)
  2. ANIA
  3. LAB University of Applied Sciences
  4. Soilfood
  5. Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries
  6. University of Parma
  7. Assemblée des Régions Européenne Fruitières Légumières et Horticoles
  8. LEITAT
  9. VEOLIA/SEDE ENVIRONNEMENT
  10. 3R- BioPhosphate Ltd.
  11. ITENE
  12. LEGACOOP
  13. WINGS ICT
  14. WAGENIGEN UNIVERSITY
  15. Confagricoltura
  16. BIOMASA PENINSULAR
  17. Institute of Soil Science and Plant Cultivation
  18. CLUBE
  19. (Affiliate) DIADYMA
  20. KOTO
  21. AMADORI
  22. University of Ljubljana
  23. Bay Zoltan Nonprofit Ltd.
  24. Savonia University of Applied Sciences
  25. CSIC
  26. Science and Research Centre Koper
  27. Euroquality
  28. FiBL (Associated partner)

Χρονοδιάγραμμα:

Έναρξη: 01/06/2023

Λήξη: 31/05/2027

Περιγραφή:

Το Waste4Soil οραματίζεται την ανάπτυξη 10 τεχνολογικών και μεθοδολογικών λύσεων για την ανακύκλωση υπολειμμάτων επεξεργασίας τροφίμων από βιομηχανία τροφίμων σε τοπικά, βιολογικά κυκλικά βελτιωτικά εδάφους για βελτιωμένη υγεία του εδάφους. Στόχος του έργου με γνώμονα τον χρήστη είναι να υποστηρίξει τους ενδιαφερόμενους από την αλυσίδα αξίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών απορριμμάτων να αξιολογήσουν την κατάστασή τους ως προς τα υπολείμματα επεξεργασίας τροφίμων και να αναλάβουν δράση για την ανακύκλωση κατάλληλων ρευμάτων αποβλήτων προς ωφέλιμα βελτιωτικά εδάφους. Το Waste4Soil θα δημιουργήσει 7 εργαστήρια (Living Labs) σε όλη την Ευρώπη, σε Ελλάδα, Φινλανδία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία και Σλοβενία προκειμένου να μελετήσει την αξιοποίηση 8 τύπων υπολειμμάτων επεξεργασίας τροφίμων (δηλαδή κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο, ποτά (κρασί), φρούτα και λαχανικά και επεξεργασμένα τρόφιμα).

Το έργο επικεντρώνεται στην αξιολόγηση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων οδών σπατάλης τροφίμων διαχείριση των συστατικών βελτιωτικών εδάφους, των μεθόδων σύνθεσης και εφαρμογής εστιάζοντας σε: 1) Υπολείμματα αναερόβιας χώνευσης 2) Καινοτόμα Παραγωγή βιοαπανθράκων από υπολείμματα επεξεργασίας τροφίμων και χωνεμένα προϊόντα 3) Επεξεργασία βιοφωσφορικών 4) Αποτελεσματική διαδικασία κομποστοποίησης στερεών υπολειμμάτων 5) Υδρολύματα πρωτεϊνών που δρουν ως βελτιωτικά εδάφους και 6) Πλατφόρμα διαχείρισης όλων των ζωντανών εργαστηρίων, με μια αυξανόμενη βάση δεδομένων, εφαρμογές βελτιστοποίησης διαδρομής, αξιολογήσεις υγείας εδάφους και συνταγές εφαρμογών, εμπορικές πτυχές και ικανότητα χρήσης συσκευών IoT στα logistics. Οι 27 εταίροι και 1 συνδεδεμένος εταίρος που υποστηρίζει αυτήν την πρόταση έργου σχηματίζει μια διεπιστημονική εταιρική σχέση σε 10  ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ρόλος της ΔΙΑΔΥΜΑ:

Η ΔΙΑΔΥΜΑ συμμετέχει στο Waste4Soil ως συνδεδεμένη οντότητα του CluBE και μαζί με το CluBE και το ΕΚΕΤΑ, είναι ένας από τους συνεργάτες του Waste4Soil που συμμετέχουν άμεσα στο Greek Living-Lab. Η ΔΙΑΔΥΜΑ θα υποστηρίξει τη μεταφορά και τη διαχείριση υπολειμμάτων επεξεργασίας τροφίμων (FPR), ενώ το ΕΚΕΤΑ θα είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία των τεχνολογιών και αναλύσεων διαχωρισμού και το CLUBE θα είναι υπεύθυνο για τη συνεργασία των βιομηχανιών επεξεργασίας τροφίμων και των μελών τους και τη διαμόρφωση και διανομή τελικών προϊόντων στους αγρότες.

Ιστότοπος:

Υπό κατασκευή

Προϋπολογισμός:

6.999.461,25€

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Comments are closed.