Ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο Upcycle: Τα παλιά μου ρούχα δεν πετώ!

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων 2022 και με εθνικό συντονιστή τον ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), η ΔΙΑΔΥΜΑ διοργάνωσε δράση το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης με τίτλο “Upcycle: Τα παλιά μου ρούχα δεν πετώ!” , μαζί με την ομάδα μαθητών και καθηγητών του προγράμματος “Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” για το σχολικό έτος 2022-2023 του 1ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ και το “The Ramma” χειροποίητα έργα, για τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση υλικών, με σκοπό την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών και απώτερο σκοπό τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων.

Η συλλογή των ρούχων πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (19-27 Νοεμβρίου 2022), στο Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Καστοριάς, με τη συνεισφορά των ίδιων των μαθητών και των καθηγητών τους. Επισκέφτηκαν το ΚΔΕΥ Καστοριάς όπου μίλησαν με τους υπευθύνους και προμηθευτήκαν ρούχα που δεν είναι κατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση. Οι μαθητές με την συνεργασία των καθηγητών δημιούργησαν μπομπίνες από τα παλιά ρούχα και στην συνέχεια την ημέρα της εκδήλωσης έδειξαν στο κοινό πως μπορούν να φτιάξουν καλαθάκια, τσάντες, χαλιά, ακόμη και διακοσμητικά αντικείμενα.

Τέτοιες δράσεις είναι απαραίτητο να γίνονται καθώς οδεύουμε προς μία κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, με τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση, να πρωτοστατεί ως μια πολύ καλή διαχείριση αποβλήτων. Η ΔΙΑΔΥΜΑ στηρίζει δράσεις όπως αυτή και προσκαλεί το ευρύ κοινό να υιοθετήσει τέτοιες φιλο-περιβαλλοντικές συμπεριφορές.

Ως απόηχος της δράσεις στήθηκε μια κάλπη, τόσο την ημέρα της εκδήλωσης όσο και δύο μέρες μετά στο σχολείο, στην οποία όποιος ήθελε άφηνε τις ιδέες του με θέμα “Τι μπορώ να κάνω με τα παλιά μου υφάσματα”. Έτσι μαζέψαμε και άλλες σκέψεις οι οποίες αφορούν το upcycling.

Ακολουθούν μια σειρά από φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 

 

 

Share

Comments are closed.