Επίσκεψη Κωστή Μουσουρούλη

Την ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ επισκέφθηκε την Τετάρτη 24/6/2020 ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για την κατάρτιση και υλοποίησή του, κος Κωστής Μουσουρούλης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Στέργιο Κιάνα.

Τον κ. Μουσουρούλη υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας, κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, Δήμαρχος Εορδαίας και το μέλος του ΔΣ κ. Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης.

Κατά την συνάντηση, ο Γενικός Δ/ντης της εταιρείας, κ. Δημοσθένης Μαυρίδης, παρουσίασε τη δραστηριότητα και το έργο της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Δυτική Μακεδονία αναφορικά με την διαχείριση των αποβλήτων και τον σχεδιασμό της εταιρείας για την επόμενη περίοδο, η οποία συμπίπτει με την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην απόφαση του Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ για την δημιουργία ενός Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, το οποίο θα συγκεντρώσει δραστηριότητες ανάκτησης, ανακύκλωσης και παραγωγής νέων προϊόντων.

Κύρια μονάδα του Πάρκου θα είναι αυτή της ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων ή/και δευτερογενών καυσίμων, ενώ έχουν ήδη συζητηθεί με ενδιαφερόμενους φορείς η ανάπτυξη δράσεων όπως:

  • Κατασκευή μονάδας εξευγενισμού πλαστικών
  • Κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών
  • Κατασκευή μονάδας παραγωγής ίνας από ανακύκλωση ρούχων
  • Κατασκευή μονάδας παραγωγής υδρογόνου (H2), από την λυματολάσπη των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων και τα βρώσιμα έλαια.
  • Κατασκευή μονάδας βιοδιυλιστηρίου για την επεξεργασία του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων για την αναβάθμιση της ΜΕΑ με παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Οι μελέτες ωρίμανσης των υποδομών έχουν προσδιορισθεί στα 660.000 ευρώ και τα έργα υποδομής σε 5.000.000 ευρώ.

Η δημιουργία του πάρκου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και φιλοδοξούμε να φιλοξενηθούν σε αυτό καινοτόμες δραστηριότητες.

Comments are closed.