Η ΔΙΑΔΥΜΑ στο 3ο Thessaloniki Helexpo Forum

Την Τετάρτη 14   Σεπτεμβρίου 2022, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ συμμετείχε στο πάνελ ομιλητών με θέμα: «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση στη Γερμανία και στην Ελλάδα – Τεχνολογίες, Δυναμικό και Προοπτικές» που συνδιοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η ΔΕΘ-Helexpo, παρουσιάζοντας τις καλές πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων που εφαρμόζει στη Δυτική Μακεδονία.

“Η διαχείριση των αποβλήτων ήταν και παραμένει το πιο προβληματικό σημείο της περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρο Βαρελίδη, ο οποίος, στο πλαίσιο του πάνελ «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση στη Γερμανία και στην Ελλάδα-Τεχνολογίες, Δυναμικό και Προοπτικές», τόνισε πως αντιμετωπίζουμε χρόνιες παθογένειες που απαιτούν πολύ χρόνο για να αντιστραφούν.”

Ο Διευθυντής σχεδιασμού και ανάπτυξης της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ κ. Κωνσταντίνος Τσιόπτσιας, αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης του ποσοστού της ανακύκλωσης στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων. Όπως εξήγησε, “η Δυτική Μακεδονία διαφοροποιείται από την υπόλοιπη χώρα, καθώς έχει επιλέξει τέσσερις διακριτούς κάδους ανακύκλωσης, για πλαστικό, γυαλί, μέταλλα και χαρτί (έχουν αναπτυχθεί περί τι 1.400 θέσεις ανακύκλωσης-τετραπλέτες). Από το 2017 δε στην περιοχή λειτουργεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που συμβάλλει πολύ στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και στην επεξεργασία του οργανικού κλάσματος”.

Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν και δύο νέοι κάδοι, ο καφέ και ο πορτοκαλί, για τα βιοαπόβλητα και τα τηγανέλαια αντίστοιχα. Παράλληλα, ο κ. Τσιόπτσιας, αναφέρθηκε στη δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Δυτικής Μακεδονίας που λειτουργούν από το καλοκαίρι του 2020, με το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης να αγγίζει το 45%. Υλικά που αν δεν είχαν αξιοποιηθεί μέσω της επαναχρησιμοποίησης θα κατέληγαν σε υγειονομική ταφή. Έτσι, το ποσοστό ταφής στην περιοχή κατήλθε στο 32% το 2021, ενώ ο στόχος βάσει του νέου εθνικού σχεδιασμού είναι το 10%.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Share

Comments are closed.