Πρόσκληση σε δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 25/11/2023

Στις 25 Νοεμβρίου 2023, 11:00-13:00, θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης εκδηλώσεις εν όψει της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων.

Η φετινή θεματολογία αφορά τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας. Τα απόβλητα συσκευασίας αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του πλαστικού και το 50% του χαρτιού που χρησιμοποιείται στην ΕΕ και προκαλούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες προβλέπεται να φτάσουν τους 66 εκατομμύρια τόνους το 2030. Επομένως, είναι καθήκον μας να αναλάβουμε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., ως ο επίσημος φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα, και σε συνεργασία με 3 δημόσια σχολεία (1ο και 3ο ΓΕΛ Κοζάνης και το 9ο νηπιαγωγείο Κοζάνης) και με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) θα συντονίσει δράσεις που δημιουργήθηκαν για τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας.

Πιο αναλυτικά οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:

1ο ΓΕΛ Κοζάνης

Οι μαθητές χωρίζονται σε 2 ομάδες, η μία με στρατηγικές για τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας (eco-firendly ομάδα) και η άλλη χωρίς στρατηγικές. Θα συγκρίνουν την ποσότητα συσκευασίας που έχουν συλλέξει οι 2 ομάδες σε χρονική διάρκεια 2 εβδομάδων από την καθημερινότητα τους και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα. Πόσα λιγότερα κιλά συσκευασίας συγκέντρωσε η eco-friendly ομάδα;

3ο ΓΕΛ Κοζάνης

Οι μαθητές μαζεύουν συσκευασίες στο σχολείο. Την εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου θα στήσουν ένα έργο τέχνης κατασκευασμένο από τις συσκευασίες και θα το παρουσιάσουν στην εκδήλωση. Επίσης, θα κινηματογραφήσουν όλη τη διαδικασία, και θα βγάλουν φωτογραφίες για να δημιουργήσουν μια αφίσα με το αποτέλεσμα.

9o Νηπιαγωγείο Κοζάνης

Η συμμετοχή τους εστιάζει στην ενεργοποίηση των μαθητών και μαθητριών καθώς και των οικογενειών τους, στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων και των συσκευασιών. Ακολουθώντας τον κανόνα «Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω», σχεδιάζονται και υλοποιούνται δραστηριότητες και δράσεις, εντός και εκτός του χώρου του σχολείου. Αρχικά, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, πραγματοποιήθηκε Βιωματικό Εργαστήριο Ανακύκλωσης, με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριων. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες εμπλέκονται με τη συμπλήρωση του Εβδομαδιαίου Ημερολογίου καταγραφής χρησιμοποιούμενων συσκευασιών στο σπίτι τους, με τη βοήθεια των οικογενειών τους, προκειμένου να πείσουν περισσότερους για τη διαδικασία πρόληψης συσκευασιών και την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τέλος, οι μαθητές/τριες χωρισμένοι σε δύο ομάδες (Ομάδα Συσκευασίας – Ομάδα Επαναχρησιμοποίησης) συλλέγουν και ελέγχουν τα απορρίμματα συσκευασιών για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια συγκρίνουν τον όγκο τους και τα αποθέτουν στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης, αφού έχει προηγηθεί χαρτογράφηση της περιοχής του σχολείου και εντοπισμός των σημείων ανακύκλωσης.

Clube – “Το ταξίδι των συσκευασιών στον κόσμο της τέχνης”

Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE, θα συμμετέχει στην εκδήλωση μέσω ενός Εργαστηρίου Τέχνης από “Σκουπίδια”. Στην δράση, θα συζητηθεί το ταξίδι των συσκευασιών και πως μετά την αρχική τους χρήση, μπορούν να διατηρήσουν την χρηστική τους αξία, μεταμορφώνοντας παλιές συσκευασίες σε έργο τέχνης! Ένας βυθός θα δημιουργηθεί και μέσα σ’ αυτόν θα υπάρχει ζωή!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι πολίτες που θα παρευρεθούν θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους πάγκους των συμμετεχόντων. Η ΔΙΑΔΥΜΑ θα μοιράσει:

  • ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων
  • τσάντες πολλαπλών χρήσεων για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης
  • έναν οδηγό με ιδέες για μείωση των αποβλήτων συσκευασίας που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα
  • οι πολίτες θα ενημερωθούν και θα λύσουν τυχόν απορίες τους από το εξειδικευμένο προσωπικό.

Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε για την προώθηση της πρόληψης των αποβλήτων όσον αφορά τις συσκευασίες. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την πρόληψη, τη μείωση και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων ως καλές πρακτικές σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Επιπλέον, θέλουμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κύκλο ζωής των αντικειμένων, ειδικά εκείνων που δεν είναι κατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση και ως εκ τούτου να υιοθετήσουμε φιλο-περιβαλλοντικές συμπεριφορές. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε μια κοινωνία με όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα στον δρόμο προς τα μηδενικά απόβλητα.

Δείτε εδώ τη δημοσίευση της δράσης μας στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων:

How to reduce packaging waste! The know-how “Πως να μειώσεις τα απόβλητα συσκευασίας”

 

Comments are closed.